Домашно сирење и кашкавал

Комплет за домашно сирење
Комплет за домашно сирење
Комплет за домашно сирење - сливенска маја, традиционално цедило за сирење за повеќекратна употреба, оригинален рецепт
Biokom Trendafilov

Сливенска маја

Сливенска маја

Традиционално сиренарско цедило

Традиционално сиренарско цедило за многократнa употреба

Biokom Trendafilov
Biokom Trendafilov

Рецепта

1. Измерете точно количество млеко во чист сад. Загрејте до 35°С

2. На секој литар млеко додадете 1-2 супени лажици култура / кисело млеко и промешајте.

3. Во една супена лажица преварена и оладена вода, разтворете 7 капки маја (за секој литар млеко).

4. Сипете ја разтворената маја во млекото, при што промешајте добро и после тоа смирете го.

5. Млекото се подсирува после 10-15 минути. Оставете 60 минути да се врзе добро. При лесен притисок треба да се отлепува од ѕидот на садот.

6. Нарежете ја сиренината со чист нож на коцки со размер 2 см и оставете ја да престои уште 20 минути.

Biokom Trendafilov

7. Благо размешајте ги добиените коцки и оставете уште 15 минути сместа во мир.

8. Изсипете ја сместа во предходно изпареното и изварено оригинално сиренарско цедило и изцедете.

9. Стегнете го цедилото и пресувајтете со тежок предмет (1/2 од тежината на добиеното сирење) за 30 минути. Удвоете ја тежината и пресувајте го 4 часа сирењето.

10. Одвиткајте го цедилото и извадете го пресното сирење. Тоа е готово за консумација.

11. По желба осолете го сирењето во саламура (1 литар вода - 220 гр сол), за 16 - 18 часа при 15°С

12. Може да го оставите домашното сирење во добр затворен сад со пресна саламура да узрее 45 дена при 10°С.

Во зависност од сезоната млекото е со различна способност за подсирување. Ако не се подсири млекото до стапка 5, повторете ги стапките од 1 до 4. За да гарантирате добар квалитет на вашиот домашен кашкавал, свежото млеко, кое што го користите треба да биде чисто - без конзерванси, антибиотици и други додатоци. Не користете млеко, во кое што има додадено суво млеко!​

Комплет за домашен кашкавал
Комплет за домашен кашкавал
Комплет за домашен кашкавал - сливенска маја, традиционално цедило за сирење за повеќекратнa употреба, оригинален рецепт
Biokom Trendafilov

Сливенска маја

Сливенска маја

Традиционално сиренарско цедило

Традиционално сиренарско цедило за многократнa употреба

Biokom Trendafilov
Biokom Trendafilov

Рецепта

1.Измерете точно количество млеко во чист сад. Загрејте до 63÷65°С за 20 секунди. После тоа оладете го млекото до 35°С.

2.На секој литар млеко додадете 1-2 супени лажици култура / кисело млеко и промешајте.

3. Во една супена лажица преварена и оладена вода, разтворете 7 капки маја (за секој литар млеко).

4. Сипете ја разтворената маја во млекото, при што промешајте добро и после тоа смирете го.

5. Млекото се подсирува после 10-15 минути. Оставете 50 минути да се врзе добро. При лесен притисок треба да се отлепува од ѕидот на садот.

6. Расечете ја сиренината со чист нож вкрстено неколку пети така, што да се добијат коцки со размер 1-1.5 см и оставете ја да отстои уште 10 минути. После тоа започнете да ја мешате сместа.

Biokom Trendafilov

7. Загрејте до t 41-42°С,  лесно мешајте. Мешањето продолжува достврднување на зрната. Откако ке се земат во дланка нколку зрна, при лесно притискање скоро се залепуваат и после отпуштање и разтривање со прсти се оделуваат.

8. Изсипете ја сместа во предходно изпареното и изварено сиренарско цедило. Завиткајте ја сиренината и оставете да се отцеди (5 минути).

9. Ставете ја свитканата со цедилото отцедена сиренина во сад, кој што е ставен на водена бање при t 40-42°С за околу 1 час, додека зрната се спојат. При разцепување на сиренината личи на сварено бело пилешко месо.

10. Пригответе  разтвор за парење од топла вода (t 74-76°С) и сол (80-90 гр. сол на 1 литар вода) Препораки за размери на садот со раствор за изпарување - диаметар ≈24 см, височина ≈16 см, количество на разтвор ≈5 л.

11. Одвиткајте ја сиренината од цедилото. Пресечете парче со размер приближно 1см/1см/10см.

12. Потопете го парчето сиренина со лесни  движења во круг во загреаниот разтвор кој испарува (t 74-76°С) за 60-70 секунди.

Biokom Trendafilov

13. Сиренината ќе е готова за парење, ако откако ке го извадиме парчето и лесно го оптегнеме на двата краја, да се разтега  како мастика. (Ако не, се враќате на стапка 9).

14. Нарежете ја сиренината на тенки ленти со дебелина не повеќе од 3 мм.

15. Добиените ленти нарежете ги на парчиња со дебелина околу ~ 3 мм (како шпагети).

16. Разделете ја насечената сиренина на неколку порции од приближно 200÷300 г.

17. Заврзете ги  2x2 краевите на цедилото така,  да се образува торба. На дното на торбата ставете 1 порција од насечените парчиња сиренина. Фатете ги заврзаните краеви на цедилото со сиренината така,  да можете да извршувате постојани движења   нагоре надолу со две раце (еден према другиот крај на цедилото).

18. На посочениот начин, при што не запирате да ја движите сиренината во цедилото, потопете го цедилото со сиренината во разтворот за испарување 60-70 секунди.

Biokom Trendafilov

19.  На посочениот начин, при што не запирате да ја движите сиренината во цедилото, извадете го цедилото со сиренината од растворот за изпарување.

20. Изсипете ја изпарената сиренина и веднаш, додека е уште топла, месете внимателно на рака или со миксер на бавни вртежи со додатоците за месење на тесто за 15-30 секунди. Отстранете ја течноста, која што се оделува при месењето.

21. Поставете во погоден сад во ладилник за 12 часа. Кашкавалот е готов за конзумација.

Следниите порции насечени парчиња ги обработувате на истиот начин (од стапка 17 до стапка 21), при што задолжително се уверуватњ, дека t° на растворот за изпарување е 74-76 °С.

Ако сакате да приготвите зрел кашкавал, после ставањето во ладилник за 12 часа, оставете го кашкавалот на ладни услови (6-8°С) при што секој ден го превртувате. Тоа продолжува до пожолтување на целата површина на кашкавалот (около 3-4 дена). После тоа поставете го кашкавалот во полиетиленска кеса или завијкајте го во стреч фолија. Зреењето продолжува 30-40 дена на t° 6-12°С.

Во зависност од сезоната млекото е со различна способност за подсирување.

Ако не се подсири млекото до стапка 5, повторете ги стапките од 1 до 4. За да гарантирате добар квалитет на вашиот домашен кашкавал, свежото млеко, кое што го користите треба да биде чисто - без конзерванси, антибиотици и други додатоци.

Не користете млеко, во кое што има додадено суво млеко!​