Откривање на биофилм
Откривање на биофилм

Biofinder е течен ензимски препарат за експресно откривање на биофилм по “отворени" површини и објекти во прехрамбената индустрија, фармацевтската, козметичката, здравениот сектор, ресторани и е разработен за да го помогне хигиенскиот  мониторинг.

Биофилмот е главниот причинител на загадување во прехрамбената индустрија, се развиват добро како на отворени површини (работни површини, инструменти за сечење и т.н.), така и во затворени системи (цевководи,разменувачи на топлина, мембранскии инсталации, сушилни и т.н). Биофилмот може да ја загади храната во секое време. Заштитени во нивните органични матрици (екзо - полизахариди), овие бактерии стануваат многу издржливи према стандардното чистење (100% поотпорни на алкални препарати за миење) и процедурите за дезинфекција (99 пати поотпорни према хлор и киселини), кои што всушност стануваат неефективни.

Во прехрамбената индустрија, уништувањето на биофилмот води до:

 • Подолг рок на траење на производите
 • Повисок квалитет на производите
 • Зголемување на продуктивноста
 • Намалување на корозијата по површините

Научете повеќе

Образувањето на биофилм преминува низ неколку етапи за одреден одредено време:

 • секунди - Првенствено прикрепување на единични бактериални клетки
 • минути - неповратно прикрепуванње и образување на микроколонии
 • часови - Зреење на биофилмот
 • денови - Зрел биофилм
 • Ефективен при откривање како на едновидови (образувани од един вид микроорганизми) така и на многувидови биофилмови (се состојат од два или повеќе вида)
 • месеци - Кинење на најнадворешниот слој на биофилмот и оделување на единични бактериски клетки
Biokom Trendafilov

Предности

 • Лесен за нанесување и читање
 • Резултат за 60 секунди
 • Можност за третирање на големи површини
 • Погоден за сите површини од нерѓосувачки челик, полипропилен и епоксидни покривки
 • Ефективен при откривање како на едновидови (образувани од един вид микроорганизми) така и на многувидови биофилмови (се состојат од два или повеќе вида)
 • Лесно плакнење на површината - не остава дамки или остатоци по површините поради својат добра разтворливост во вода
Biokom Trendafilov
Biokom Trendafilov

Употреба:

 1. Напрскајте Biofinder внимателно по површината под агол од разстојание 10 до 15 см
 2. Прочитајте го визуелно резултатот 60 секунди покасно.
Biokom Trendafilov

Резултати:

 • Позитивен резултат - на местата со присуство на биофилм се образува пена, јасно видлива на портокаловата боја на Biofinder
 • Негативен резултат - при отсуство на биофилм, после 1 минута бојата на Biofinder останува непроменета

ПОСЛЕДНО ВИДЕНИ ПРОИЗВОДИ