Djathë dhe djathë i bërë në shtëpi

Komplet për djath shtëpiak
Komplet për djath shtëpiak
Komplet për djath shtëpiak  - maja e slivenit, kulluese tradicionale për djath për përdorim të gjatë,recetë origjinale
Biokom Trendafilov

Maja e Slivenit

Maja e Slivenit

Kulluese tradicionale për djath

Kulluese tradicionale për djath për përdorim të shumëfisht.

Biokom Trendafilov
Biokom Trendafilov

Recetë

1. Matni sasinë e saktë të qumështit në një enë të pastër. Nxeheni para 35°С

2. Shtoni 1-2 lugë kulturë / kos dhe përzieni.

3. Në një lugë gjelle ujë të zier dhe të ftohur, shpërndajë 7 pika të Majasë (për çdo litër qumësht).

4. Derdhni majanë e tretur në qumësht, duke e përzier mirë dhe pastaj qetsojeni.

5. Qumështi fermentohet pas 10-15 minutash. Lejeni 60 minuta që të lidhen mirë. Në presion të lehtë, ajo duhet të hiqet nga muri e kadës.

6. Pritini djathin me një teh të pastër thike në madhësi 2 cm dhe lëreni të qëndrojë për 20 minuta të tjera.

Biokom Trendafilov

7. Shkundni butësisht kubet që rezultojnë dhe lëreni edhe 15 minuta të tjera.

8. Derdheni masën në kulluesen e zier dhe të tharë mirë  dhe nxireni jasht.

9. Shtrëngoni kulluesen dhe presoni me një objekt të rëndë (1/2 nga pesha e djathit të marrë) për 30 minuta. Ndani peshën dhe shtypni djathin për 4 orë.

10. Shpalosni kulluesen dhe hiqeni djathin. I gatshëm për konsum.

11. Nëse dëshironi, kripeni djathin në shëllirë (1 litër ujë - 220 g kripë) për 16 - 18 orë në 15°С

12. Ju mund ta lini djathin e bërë në shtëpi në një enë të mbyllur mirë me shëllirë për tu pjekur për 45 ditë në 10°С.

Në varësi të stinës, qumështi ka një aftësi tjetër aromatizuese. Nëse qumështi nuk piqet në hapin 5, përsëritni hapat 1 deri në 4. Për të garantuar cilësi të mirë të djathit tuaj të bërë në shtëpi, qumështi i papërpunuar që përdorni duhet të jetë i pastër - pa ruajtës, antibiotikë dhe shtesa të tjera. Mos përdorni qumësht që i është shtuar qumështi pluhur!​

Komplet për kaçkavall shtëpiak
Komplet për kaçkavall shtëpiak
Komplet për kaçkavall shtëpiak - maja slivenit,kulluese tradicionale e djathit për përdorim të gjatë, recetë origjinale
Biokom Trendafilov

Maja e Slivenit

Maja e Slivenit

Kulluese tradicionale për djath

Kulluese tradicionale për djath për përdorim të shumëfisht

Biokom Trendafilov
Biokom Trendafilov

Recetë

1. Matni sasinë e saktë të qumështit në një enë të pastër. Ngrohni në 63 ÷ 65 °C për 20 sekonda. Pas kësaj ftohni qumështin në 35 [°] C.

2.  Shtoni 1-2 lugë kulturë / kos dhe përzieni.

3.  Në një lugë gjelle ujë të zier dhe të ftohur, shpërndajë 7 pika të Majës (për çdo litër qumësht).

4. Derdhni majanë e tretur në qumësht, duke e përzier mirë dhe pastaj qetsojeni.

5. Qumështi fermentohet pas 10-15 minutash. Lejeni 50 minuta që të lidhen mirë. Nën presion të lehtë, ajo duhet të hiqet nga muri i kadës.

6. Prejeni djathin me një thikë të pastër disa herë, ashtu që të fitoni kubza me madhësi 1-1,5 cm dhe lëreni të qëndrojë për 10 minuta të tjera. Pastaj përzieni përsëri.

Biokom Trendafilov

7.  Ngrohni deri në t 41-42 °C, përzieni lehtë. Përzierja vazhdon tu japë kokrrave një ngurtësi. Pasi të merren disa kokrra në pëllëmbë, ato pothuajse janë ngjitur në pëllëmbën e dorës

8. Derdheni masën e djathit në kulluesen e pastër për djath dhe lejeni ashtu të kullojë (5 minuta).

9. Masën e djathit të mbështjellur me kulluese dhe të kulluar vendoseni një enë me ujë në t 40-42 °C për rreth 1 orë, derisa të bashkohen kokrizat. Kur masa të  zbardhet, ajo ju ngjan filetëve të pulës,mishit të bardhë të pulës.

10.  Përgatitni tretje nga uji i nxeht (t 74-76 °C) dhe kripë (80-90 g kripë për 1 litër ujë). Rekomandime për madhësinë e enës tretësin - diametri ≈ 24 cm, lartësia ≈16 cm, sasia e çarë ≈ 5l 

11.  Shpalosni masën e djathit nga kulluesja . Preni copëzat me një shkallë prej përafërsisht 1cm/ 1cm/10cm.

12. Zhytni copën e djathit me lëvizje rrethore tretësin e përgaditur  (t 74-76 °C) për 60-70 sekonda.

Biokom Trendafilov

13. Masa e djathit do të jetë e gatshme për tharje nëse kur do ta hekim masën dhe tërhekim në të dija skajet leht ajo do të zgjatet si një  (Nëse jo, ju ktheheni në hapin 9).

14.  Prejeni djathin në fletëza të holla me trashësi jo më shum se 3 mm.

15.  Filetat e fituara i radhitni në grupe me trashësi rreth 3 mm të trasha (si spageti).

16.  Ndani djathin e grimcuar në disa pjesë prej afro 200 ÷ 300 g.

17. Fiksoni skajet 2x2 të kullueses ashtu që të formohen një qese. Në pjesën e poshtme të qeses vendosni 1 pjesë të pjesëve të prera të djathit. Mbërtheni skajet e rripit të qeses me djath në mënyrë që të mund të kryeni lëvizje të vazhdueshme lart e poshtë me dy duar ( njëra ndaj skajit tjetër të kullueses).

18. Sipas mënyrës së përshkruar më lartë kur nuk ndaloni ta lëvizni djathin në kulluese,zhyteni kulluesen së bashku me djathin në tretësin e përgaditur për 60-70 sekonda.

Biokom Trendafilov

19. Sipas mënyrës së dhënë,kur nuk ndaloni së lëvizuri djathin në kulluese, nxireni kulluesen me djathin nga tretësi .

20. Derdheni djathin e përzier me tretësin dhe menjëher gjersa është ende e nxeht gatujeni butësisht me dorë ose me mikser me shhpejtësi të ngadaltë me aditivë brumi për 15-30 sekonda. Hiqeni lëngun që ndahet gjatë zierjes.

21. Vendoseni në një enë të përshtatshme në frigorifer për 12 orë. Djathi është gati për konsum.

Ju i trajtoni pjesët e tjera të ndara në të njëjtën mënyrë (nga hapi 17 deri në hapin 21), duke u siguruar që t ° e tretjes së avullimit të jetë 74-76 ° C

Nëse dëshironi të gatuani djathë të pjekur pas ftohjes për 12 orë, lëreni djathin në kushte të ftohta (6-8° C), duke e kthyer atë çdo ditë. Ai do të vazhdojë të mer një ngjyrë të verdhë në të gjithë sipërfaqen e djathit (raundi 3). Pas kësaj, vendoseni djathin në një qese polietileni ose mbështilleni atë në një rrip letre. Pjekja vazhdon për 30-40 ditë në t ° 6-12 ° C.

Në varësi të stinës, qumështi ka një aftësi të ndryshme për tu fermentuar.

Nëse qumështi nuk fermentohet në hapin 5, përsëritni hapat 1 deri në 4. Për të garantuar cilësi të mirë të djathit tuaj të bërë në shtëpi, qumështi i papërpunuar që përdorni duhet të jetë i pastër - pa konservues, antibiotikë dhe shtesa të tjera.

Mos përdorni qumësht që i është shtuar qumështi pluhur!